LED TV
Bij deze tv’s wordt het beeld weergegeven door een lcd-scherm dat door led’s verlicht wordt.
Led verlichting kan rond de randen achter het display geplaatst worden (Edge Lit led verlichting) of in een array direct achter het paneel (Full led verlichting). De laatstgenoemde techniek wordt vaak in de high-end modellen gebruikt aangezien deze in de meeste gevallen voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast zorgt. Het grote voordeel van led verlichting is dat deze tv’s minder energie verbruiken, dunner geproduceerd kunnen worden, en in sommige gevallen een beter contrast bieden. Vooral bij Full led verlichting met een grote hoeveelheid (array) led’s kan een klein deel van de verlichting uitgeschakeld worden voor diepere zwartwaarden. Bij Edge Lit led verlichting kunnen alleen bepaalde led’s aan de zijden uitgeschakeld worden waardoor je midden op het scherm nooit een volledig zwart beeld kan krijgen.

OLED TV
Hierbij is het beeldscherm daadwerkelijk opgebouwd uit miljoenen led’s, de toevoeging “O” staat
voor organisch. De led’s worden individueel aangestuurd om het beeld weer te geven.
OLED tv’s hebben dus geen achtergrondverlichting nodig en zijn daardoor een stuk lichter en dunner dan led/lcd tv’s.
Daarbij heeft de OLED techniek nog een aantal voordelen ten opzichte van led/lcd. De kijkhoek is veel groter dan bij een led/lcd tv, het energieverbruik is lager, de helderheid hoger en het contrast is ook hoger dan we van lcd/led tv’s gewend zijn.
Het grootste voordeel van OLED, voor de echte filmliefhebbers, is dat deze techniek die diepste zwartwaarden tot nu toe kan weergeven. Elke individuele pixel kan namelijk uitgeschakeld worden waardoor je nagenoeg perfecte verdeling van donker en licht krijgt. Ook is de snelheid (frame rate) van een OLED tv hoger dan van een lcd of plasma tv waardoor motion blur (wazig beeld bij snelle bewegingen) verleden tijd zal zijn.

QLED TV
Deze technologie van Samsung staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe panelstructuur, waarbij over het scherm een laag nanokristallen ligt die onder invloed van licht opkleuren met als gevolg een veel groter kleurbereik.
Klik hier voor meer informatie over Quantum dot-technologie.

Full HD
Dit geeft aan dat het beeld opgebouwd is uit 1920 bij 1080 pixels (beeldelementjes).

Ultra HD
Hiermee wordt aangegeven dat de resolutie van het beeld 3840 x 2160 pixels is.
Sommige fabrikanten gebruiken ook wel de aanduiding 4K of UHD.
Klik hier voor meer informatie over resolutie.

SUHD
Dit is de aanduiding die Samsung gebruikt voor zijn tv’s met Ultra HD resolutie en Quantum dot-technologie.
Klik hier voor meer informatie over SUHD.

Contact

Foto Hameeteman
Weststraat 35
3253 AR Ouddorp
0187-681612

Foto Hameeteman